ساعت 24 – مازاد تجاری ایران در 9 ماه تازه سپری شده با احتساب درآمد حاصل از صادرات نفت خام ودیگر محصولات متصل به نفت وگاز فقط 15 میلیارددلار بوده است. اگر درامدحاصل از صادرات نفت وگاز را از تراز تجاری حذف کنیم به کسری 12 میلیارددلاری میرسیم. با توجه به بسته شدن درهای سرمایهگذاری درایران به روی شرکتهای بزرگ بین المللی به نظر میرسد توانایی ایران سرمایهگذاری در صنعت نفت هرروز کم وکمتر میشود.
این درحالی است که مدیر برنامهریزی تلفیقی شرکت ملی نفت ایران از نیاز به سرمایهگذاری حدود ۲۷۵ میلیارد دلار برای تولید نفت خام و گاز از سال ۱۴۰۳ تا افق سال ۱۴۲۰ خبر داده است. به عبارت دیگر ایران در این مدت باید سالانه 16میلیارد دلار سرمایهگذاری تنها برای توسعه، افزایش و نگهداشت تولید میدانهای نفتی و گازی نامین کند. این عدد در حالی است که قیمت ها در این دوره 17 ساله ثابت بماند ونیاز ارزی دردیگر بخشها نباشد.
وی درباره طرحهای پیشران افزایش تولید نفت و گاز افزود: طرح پیشران افزایش تولید نفت خام برای دستیابی به تولید روزانه ۵.۵ میلیون بشکه نفت در افق ۱۴۱۰ و استمرار و نگهداشت تولید تا سال ۱۴۲۰ با مجموع سرمایهگذاری حدود ۱۵۰ میلیارد دلار برنامهریزی شده است؛ همچنین طرح راهبردی افزایش تولید گاز خام کشور نیز برای دستیابی به تولید ۱.۵ میلیارد مترمکعب گاز خام در افق ۱۴۱۰ و نگهداشت تولید تا سال ۱۴۲۰ با مجموع سرمایهگذاری حدود ۱۲۵ میلیارد دلار برنامهریزی شده است.
در شرایطی که عراق ، عربستان ، امارات در نزدیکی ایران ونیز آمریکا وروسیه توانستهاند ظرفیت تولید خود را با شتاب به مرزهای دست نیافتنی برسانند این میزان سرمایهگذاری برای نفت وگاز ایران یک آرزوی بزرگ است تا بتواند سهمی از بازار نفت را در اختیار بگیرد.
درغیر این صورت و همانطور که در سالهای پس از 1398 شاهد بوده وهستیم ایران دیگر بازیگرموثر دربازار جهانی نفت نخواهد بود. یادمان باشد ظرفیت تولید نفت ایران در نیمه دوم دهه 50 شمسی هجری به 6 میلیون بشکه درروزرسیده بود. همچنین باید یادمان باشد از 1398 تا امروز هیچ شرکت بزرگ نفت وسرمایهگذاری در ایران حاضر نبوده ونیست.
منبع www.saat24.news