تقریبا همه ی ما این روزها، اهمیت فروشگاههای اینترنتی را درک میکنیم. طبق آمارهای منتشر شده، در کشور ایران بیش از ۷۰ میلیون استفاده کننده ی اینترنت وجود دارد و به همین علت فروشگاههای آنلاین نیز، از استقبال خوبی برخوردار هستند. اما پیاده سازی و برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی نیاز به بعضی دانش ها و مهارت ها دارد که در این مقاله بصورت خلاصه و جمع بندی شده به همهی آنها پرداختهایم و اگر دوست دارید یک فروشگاه اینترنتی پیاده سازی کنید حتما به درد شما خواهد خورد.
قطعا از عنوان این مقاله مشخص است که ما در اینجا درباره ی بهترین زبان های برنامه نویسی و تکنولوژی های لازم برای توسعه ی فروشگاه های اینترنتی صحبت خواهیم کرد. اگر تا به حال برنامه نویسی کار نکرده اید و به تازگی قصد یادگیری برنامه نویسی را دارید یا تجربه ی برنامه نویسی دارید ولی نمیدانید برای ساختن فروشگاه اینترنتی از چه ابزاری استفاده کنید، این مقاله مناسب شماست.
فروشگاه اینترنتی چیست و چرا باید فروشگاه آنلاین داشته باشیم ؟
تعریف سادهی فروشگاه اینترنتی این است : به هر مکانی که بصورت مجازی و در بستر اینترنت ، اقدام به فروش محصولات فیزیکی یا مجازی بکند، فروشگاه اینترنتی گفته میشود. فروشگاه اینترنتی یا فروشگاه آنلاین بخاطر اینکه در ۲۴ ساعت شبانه روز و در سرتاسر دنیا قابل دسترس است ، در هزینههای صاحب کسب و کار صرفهجویی میکند و سود بالایی را به همراه خواهد داشت. انواع روشهای ساختن فروشگاه اینترنتی به شکل زیر است :
- توسعه ی وب سایت فروشگاه اینترنتی با برنامه نویسی
- ساختن اپلیکیشن موبایل فروشگاهی با برنامه نویسی
- ایجاد صفحات مجازی در سوشیال مدیا مثل روبیکا ، ایتا و …
- فعالیت در سایتهای چند فروشندگی یا مارکت پلیس مثل دیجی کالا ، باسلام ، اسنپ شاپ و …
هر کسب و کار فیزیکی میتواند در بستر اینترنت عمل فروش انجام بدهد و این بستگی به سبک کسب و کار او دارد که در چه پلتفرمی شروع به فعالیت کند، ولی بصورت کلی مزایای فروشگاه اینترنتی یا آنلاین به شرح زیر است :
- کاهش هزینهها ( اجاره مغازه ، نیاز به کارمند و کارگر ، هزینههای قبوض ، مالیاتها و … )
- افزایش فروش ( دیده شدن توسط ۷۰ میلیون کاربر در سرتاسر ایران )
- آسان بودن مدیریت فروشگاه
- توانایی افزودن امکانات جدید در آن واحد ( با برنامهنویسی فروشگاه اینترنتی )
- اطلاع رسانی سریع به تمام مشتریان ( از طریق نوتیفیکیشن، پیامک، ایمیل و … )
- امکان برندسازی سریعتر ( به دلیل وسیع بودن اینترنت )
- در دسترس بودن سریعتر برای مشتریان و …
داشتن فروشگاه با فروشگاهسازهای آماده یا برنامه نویسی اختصاصی؟
برای ساختن یک فروشگاه اینترنتی جدید، دو گزینه اصلی پیش روی شماست :
- سیستمهای آماده بدون نیاز به دانش برنامه نویسی ( چند فروشندگی ، مارکت پلیس ها یا استفاده از فروشگاهسازهای اماده )
- برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی با ابزارها و زبانهای برنامه نویسی ( فروشگاه اینترنتی اختصاصی )
در گزینه ی اول، بدون نیاز به دانش کدنویسی میتوانید با مراجعه به سایتهای مارکت پلیس ( MarketPlace ) اقدام به فروش آنلاین کنید یا اینکه از فروشگاهسازهای آماده که با چند کلیک نصب میشوند استفاده کنید. برخی از فروشگاه سازهای آماده عبارتند از : وردپرس ( ووکامرس ) ، پرستاشاپ ، مجنتو، اپن کارت و …
قطعا گزینهی اول راحتتر است و نیاز به هزینههای ابتدایی هم ندارد ، نه سایت نیاز است نه خریدن دامنه نه برنامه نویسی و …. ولی در عوض فروشگاهی که میسازید انعطاف پذیری پایینی دارد و شما باید پیرو یک سری قوانین باشید که توسط مارکت پلیس ها تعیین میشود و یا اگر از فروشگاه سازها استفاده کنید ممکن است سرعت پایین ، امکانات محدود ، عدم توانایی شخصی سازی و … شما را اذیت کند.
نکتهی مهم : به صورت کلی برای ایجاد فروشگاه اینترنتی با کمک مارکت پلیس ها به هیچ چیز خاصی بجز رعایت قوانین آن سایتها نخواهید داشت ولی برای استفاده از فروشگاهسازهای آماده مثل ووکامرس ، پرستاشاپ و … نیاز به خریدن یک سرور مجازی یا هاست و یک دامنه ی اینترنتی خواهید داشت.
اما اگر از گزینهی دوم یعنی برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی بصورت کاملا اختصاصی استفاده کنید در ابتدا کمی برای شما هزینهبر خواهد بود ولی در عوض سرعت بالا ، انعطافپذیری عالی ، شخصیسازی بالا و … را تجربه خواهید کرد.
برای فروشگاه اختصاصی باید یک دامنه ی اینترنتی، یک سرور مجازی یا هاست، یک سورس کد برنامهنویسی شده داشته باشید.
طبق بررسیهای انجام شده تقریبا ۹۹ درصد فروشگاههای آنلاین موفق در دنیا تمایلی به استفاده از سیستمهای آماده یا فروشگاهسازها نداشتهاند و آنها فروشگاه اینترنتی خود را بصورت کاملا اختصاصی برنامهنویسی کردهاند.
داشتن امکانات منحصر به فرد و سرعت عالی، یکی از فاکتورهای اصلی در موفقیت فروشگاههای اینترنتی است که با کدنویسی اختصاصی میتوانید به آن دست پیدا کنید. از آنجایی که وردپرس و مجنتو و امثالهم بصورت کلی برای همه ی اهداف ساخته شدهاند ، مناسب یک دسته بندی خاصی نیستند و دارای بخشهای اضافی هستند که شاید برای فروشگاه شما اصلا کاربردی نباشند و همین بخشهای اضافی باعث سنگین شدن سایت و سیستم شما میشود.
همچنین به دلیل اینکه سورس کد فروشگاههای آماده در دسترس همه ی افراد میباشد امنیت سیستم شما به شدت کاهش پیدا میکند ( چون همه از سورس کد فروشگاه اینترنتی شما مطلع هستند ) ، تصور کنید در یک کمپین یا جشنواره ی بزرگی هستید و درست زمانی که قرار است بیشترین فروش را داشته باشید فروشگاه شما هک شود. ضرر مالی و روحی که در آن زمان به کسب و کار شما وارد میشود قابل جبران نیست، پس بهتر است از همان ابتدای شروع کسب و کار انلاین به فکر امنیت سیستم خود باشید و آن را جدی بگیرید.
زبان های برنامه نویسی مناسبِ فروشگاه اینترنتی و نحوه ی یادگیری آنها
همانطور که در بالاتر گفتیم برای راهاندازی فروشگاه اینترنتی گزینههای زیادی وجود دارد، طراحی وب سایت فروشگاه اینترنتی و برنامهنویسی اپلیکیشن موبایل فروشگاه اینترنتی، یکی از این گزینههاست. برای ساختن وبسایت فروشگاهی شما باید با زبانهای برنامه نویسی توسعهی وب و برای ساختن اپلیکیشن موبایلی باید با زبانهای برنامه نویسی موبایل آشنا باشید و مهارت لازم را کسب کنید.
ابتدا تعیین کنید که قصد دارید برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی شما بصورت سایت باشد یا اپلیکیشن موبایلی یا هردو ؟
به طور خلاصه زبانهای برنامه نویسی مناسب فروشگاه اینترنتی برای ساختن وب سایت به شرح زیر میباشد :
- زبانهای فرانت اند ( Fron-End) : Html – Css – JavaScript و برخی کتابخانه و فریمورکهای آنها
- زبانهای بک اند ( Back-End) : یک زبان برنامه نویسی سمت سرور مثل Php یا Python یا Java یا Node.js و …
بحث طراحی و توسعهی وب سایت فروشگاه اینترنتی به دو دستهی فرانت اند و بک اند تقسیم بندی میشود. تمام موارد ذکر شده در بخش فرانت اند ضروری است ولی در بخش بک اند شما باید تنها یکی از زبانهای برنامه نویسی مطرح شده را یاد بگیرید.
زبان های برنامه نویسی بک اند اهمیت بالایی دارند و امنیت و سرعت فروشگاه اینترنتی شما را تعیین خواهند کرد. شما میتوانید از هر زبان برنامه نویسی سمت بک اند استفاده کنید و یک فروشگاه اینترنتی کامل بسازید، ولی باید در نظر داشته باشید که کدام با شرایط شما سازگار است و میتوانید آن را به خوبی کار کنید. در زیر یک مقایسهی کوتاهی از زبانهای برنامه نویسی سمت بک اند انجام دادیم :
- پی اچ پی ( Php ) محبوبترین زبان برنامه نویسی دنیا در توسعه ی وب هست. از ویژگیهای این زبان میتواند به یادگیری آسان ، ارزان بودن هاست و سرور ، امنیت بالا و سرعت بالا میباشد. از فریمورکهای پی اچ پی میتوان به لاراول (Laravel) ، Yii و Codeigniter اشاره کرد.
- پایتون (Python) یکی دیگر از زبانهای برنامه نویسی پرکاربرد سمت سرور است که برای پروژههای بزرگ مناسب است و در سایت های با ترافیک بالا ممکن است عکس العمل بهتری نشان دهد از فریمورکهای آن میتوان به Django و Flask اشاره کرد.
- نود جی اس (Node.js) این محیط امکان میدهد تا با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت سمت سرور برنامه نویسی انجام دهید.
- جاوا (Java) به عنوان زبان دیگری در سمت سرور قابل استفاده است ولی چون پیاده سازی آن در ابتدا کمی سخت است ممکن است برای کارهای انفرادی مناسب نباشد و در کارهای گروهی بسیار پرکاربرد است.
در اینجا ما از بین زبانهای برنامه نویسی مناسب برای فروشگاه اینترنتی ، زبان برنامه نویسی Php و فریمورک Laravel را برای بک اند پیشنهاد میدهیم زیرا تمام ویژگیهای لازم برای پیاده سازی فروشگاه اینترنتی را داراست و فروشگاههای موفق زیادی با این زبان و فریمورک توانسته اند نتیجه ی خود را نشان دهند.
جمع بندی : اگر بخواهید یک وب سایت فروشگاه اینترنتی را توسعه بدهید به ترتیب باید موارد زیر را یاد بگیرید :
- زبان نشانه گذاری : Html
- زبان استایل دهی سایت : Css
- زبان سمت مرورگر کاربر : Javascript
- زبان Php و فریمورک مناسب برای آن Laravel
اگر شما به تخصص لازم برای کار کردن با ۴ مورد بالا را بدست بیاورید شما تبدیل به یک فول استک دولوپر ( full stack developer ) میشوید که از این تخصص میتوانید برای پیاده سازی هر نوع سایت اختصاصی استفاده کنید.
چرا لاراول بهترین گزینه برای طراحی سایت فروشگاه اینترنتی است ؟
لاراول یک فریمورک برای زبان برنامه نویسی Php است. شاید این سوال برای شما پیش بیاید که فریمورک چیست ؟ در واقع فریمورک یک چهارچوب برای یک زبان برنامه نویسی حساب میشود که برنامه نویس درون آن چهارچوب کار کند تا باعث مشکلات امنیتی و … نشود.
فریمورک لاراول بسیاری از قسمتهای مورد نیاز برنامه نویس را درون خود دارد و همین باعث میشود که سرعت توسعهی یک سیستم با آن بسیار راحتتر شود.
فریمورک لاراول از ابتدای انتشار مرتبا بروزرسانی شده است و برخلاف سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس، هیچ پیش بینی برای سایت شما نکرده است کاملا خالی و کم حجم است و شما باید با توجه به نیازمندیهای خود آن را برنامه نویسی و تکمیل کنید.
به جرات میتوان گفت اگر به دنبال بهترین سیستم برای برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی بصورت اختصاصی هستید Laravel بهترین گزینه است.
لاراول دارای مزیتهای زیر است :
- به دلیل وجود کتابخانههای امنیتی ، خیال شما را از بابت امنیت تامین میکند.
- برای بسیاری از کارهای پیش پاافتاده مثل احراز هویت کاربران کلاسهای آماده دارد.
- به شما امکان مدیریت راحت دیتابیس ( پایگاه داده ) را میدهد.
- منعطف است و هر لحظه میتوانید هر نوع امکانات به آن اضافه کنید.
- برای هر کسب و کاری مناسب است و سرعت بالایی نیز دارد.
- دارای کتابخانههای جانبی بسیار زیادی است که کار برنامه نویسان را راحتتر کرده است.
بهترین زبانهای برنامه نویسی برای ساخت اپلیکیشن موبایل فروشگاهی
همانطور که برای برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی بصورت وب سایت ، زبان ها و تکنولوژی های مناسبی وجود دارد ، برای طراحی و توسعه ی اپلیکیشن فروشگاه آنلاین نیز زبان های برنامه نویسی مناسبی وجود دارد. در لیست زیر زبان های برنامه نویسی را با توضیح مختصر میبینید :
- زبان برنامه نویسی جاوا ( Java ) : زبان برنامه نویسی برای اپلیکیشنهای اندرویدی که توسط گوگل بصورت رسمی انتخاب شده است.
- زبان برنامه نویسی سوئیفت ( Swift ) : زبانی که توسط شرکت اپل برای نوشتن اپلیکیشنهای محصولات اپل از جمله گوشیهای آیفون طراحی شده است.
- زبان برنامه نویسی کاتلین ( Kotlin ) : زبان برنامه نویسی نسبتا جدید و فوق العاده برای نوشتن انواع اپلیکیشن های موبایلی از جمله فروشگاه اینترنتی ( پیشنهاد میشود )
- کتابخانه ی React Native : امکان ساختن اپلیکیشن های موبایلی اندروید و آیفون را با زبان برنامه نویسی جاوا اسکریپت میدهد.
- فریمورک Flutter : امکان ساختن اپلیکیشن های موبایلی اندروید و ایفون رو با زبان دارت ( Dart ) که محصول شرکت گوگل است میدهد.
از بین زبانهای برنامه نویسی بالا سه مورد اول رسمی هستند و دو مورد react native و flutter به صورت غیرمستقیم کار میکنند. قطعا نتیجه ی تولیدی دو مورد بعدی از نظر پرفرمنس و سرعت به سه مورد اول نمیرسد. پس سعی کنید از سه گزینه ی اول استفاده کنید اما پیشنهاد ما زبان قدرتمند کاتلین است.
تقریبا اکثر اپلیکیشنهای موفق فروشگاهی در ایران مثل اپلیکیشن باسلام ، دیجیکالا و … با زبان برنامه نویسی کاتلین ( Kotlin ) کدنویسی شده اند ( در زمان نوشتن این مقاله ).
نکته ی مهم در ساختن اپلیکیشن فروشگاه اینترنتی این است که اپلیکیشن باید به یک سرور متصل باشد. منظور از سرور میتواند یک سرور مجازی یا یک هاست اشتراکی باشد که کار مدیریت پایگاه داده و ارائه ی Api لازم به اپلیکیشن را دارد. یک اپلیکیشن موبایلی فروشگاهی میتواند یک وب سایت هم داشته باشد و میتواند اصلا سایتی نداشته باشد و به تنهایی کار کند. اما باید حتما سیستمی در سمت سرور باشد که با اتصال به آن به مشتریان خدمات رسانی کند.
دیگر تخصص های مورد نیاز برای طراحی و ساختن فروشگاه آنلاین
ما در این مقالهی آموزشی درباره ی زبانهای برنامه نویسی مناسب برای فروشگاه اینترنتی صحبت کردیم اما همه چیز به اینجا ختم نمیشود و تخصصهای دیگری نیز لازم است که بدون یادگیری آنها نمیتوانید به درستی فروشگاه اینترنتی خود را برپا کنید. از جمله موارد زیر :
- کار با دیتابیس ( پایگاه داده ) : برای ذخیره سازی اطلاعات فروشگاه اینترنتی اعم از اطلاعات کاربران ، محصولات ، فروش و … نیاز به پایگاه داده است. بدون دانش پایگاه داده و توانایی مدیریت جداول آن نمیتوانید ذخیره سازی و واکشی درستی داشته باشید.
- بحث امنیت : برای جلوگیری از هک شدن سایت و اپلیکیشن خود ، که از اهمیت بالایی برخوردار است باید با مباحث هک و امنیت آشنا باشید. این مباحث شامل تست نفوذ ، حفره های امنیتی ، بکدور و … میباشد. قبلا درباره ی اهمیت امنیت صحبت کردیم ولی بار دیگر تذکر میدهیم که امنیت را جدی بگیرید . بسیاری از کسب و کارهای آنلاین بعد از رسیدن به موفقیت به خاطر نادیده گرفتن امنیت، شکست خوردهاند و تمام زحمات، انرژی و زمان آنها هدر رفته است.
شاید مقالهی بالا برای افرادی که هنوز دانش کافی از برنامه نویسی ندارند کمی پیچیده به نظر برسد ، اما با یادگیری آرام آرام موارد مطرح شده خواهید دید که آنقدرها هم سخت نیست و دنیای برنامه نویسی بسیار شیرین است.
همچنین شما میتوانید برای موارد مطرح شده در این مقاله یک برنامه نویس حرفهای استخدام کنید تا پروژه ی شما را انجام دهند.
در هر حالت دانش اطلاعات عمومی بالا درباره ی بهترین زبان های برنامه نویسی فروشگاه اینترنتی ، الزامی است و حتی اگر خود شما قرار نیست برنامه نویسی کنید ، بهتر میتوانید از برنامه نویسان دیگر کمک بگیرید تا پروژه ی شما را با موفقیت به انجام برسانند.
منبع itjoo.ir