[ad_1]
ساعت 24 هنوز مدت زیادی از اقدام روسیه در حمایت مجدد از ادعای امارات متحده عربی بر سر جزایر سهگانه نگذشته است که این بار مسکو در مواجهه با آتشافروزی آمریکا و انگلستان نسبت به مواضع انصارالله و حوثیها نیز عملا در تضاد با منافع تهران رفتار کرد. این گزاره تحلیلی از پیش مطرح شده بود که بزرگترین برنده عملیات طوفان الاقصی و جنگ حماس و اسرائیل، ولادیمیر پوتین و روسیه است.
بیشک به هر میزان که شدت تنش در منطقه افزایش پیدا کند، به همان اندازه توجهها به جنگ اوکراین کاهش پیدا خواهد کرد. به همین دلیل روسیه در جلسه چهارشنبهشب هفته گذشته شورای امنیت که ساعاتی قبل از حمله بامداد جمعه با دستور کار بررسی اقدامات حوثیها و انصارالله برگزار شد، در نهایت با رای ممتنع خود به قطعنامه ۲۷۲۲، شرایط را برای حملات آمریکاییها فراهم کرد. در نشست شورای امنیت سازمان ملل که شامگاه چهارشنبه گذشته به وقت محلی برابر با ۱۰ ژانویه ۲۰۲۴ و ۲۰ دیماه جاری برگزار شد، این قطعنامه با شماره ۲۷۲۲، ۱۱ رای موافق ۱۵ عضو شورای امنیت را به دست آورد. این رایگیری بدون هیچ مخالفتی انجام شد و چهار عضو شورای امنیت ازجمله روسیه، چین و الجزایر به آن رای ممتنع دادند. روسیه و چین از حق وتوی خود استفاده نکردند.
ناصر امین کارشناس امور بین الملل بود از منظری کاملا متفاوت، سیاست خارجی روسیه را پس از عملیات طوفانالاقصی و همچنین حمله آمریکاییها به یمن به بوته تحلیل میبرد و در گفتوگویش با «شرق» یادآور میشود که روسیه به دلیل گرفتاری در باتلاق جنگ اوکراین از ایجاد درگیری، تنش و ناامنی در سایر مناطق جهان مانند خاورمیانه به شدت سود میبرد، اما به باور او، مهمترین نکته آن است که درگیریهای کنونی در غرب آسیا، عملا تلاشهای دولت رئیسی و دولت بایدن برای حصول یک توافق نانوشته را هم ناکام گذاشت که این وضعیت بهشدت مطلوب و مورد نظر روسیه است.
به همین دلیل ناصر امین افزایش بهای انرژی در جهان، کاهش توجهات به جنگ اوکراین، تقسیمشدن و کاهش توان آمریکا و غرب در موضوع حمایت از کییف و زلنسکی، اهمیت روابط، حفظ روابط حسنه روسیه با کشورهای حاشیه خلیج فارس، عدم اصطکاک سیاسی، امنیتی و دیپلماتیک با غربیها از جانب مسکو و نظایر آن تنها بخشی از رفتار روسیه است که روسها تلاش دارند با در پیش گرفتن یک سیاست خارجی پراگماتیک و عملگرا از ظرفیت و توان همه بازیگران منطقهای و فرامنطقهای استفاده کنند و در عین حال از موقعیت تهران، یمن، سوریه و… هم در وقتش بهره ببرند.
به گفته این کارشناس، «پوتین در جریان عملیات طوفانالاقصی و جنگ حماس و اسرائیل به نحوی رفتار کرد که از یک سو، حمایت جدی خود را از حماس و فلسطینیها داشته باشد و همزمان مدیریت روابط مسکو – تلآویو را هم در دستور کار قرار دهد». پیرو گفته ناصر امین، سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در چرخشی بزرگ برای نزدیکشدن به اسرائیل، به صورت غیرمستقیم به توجیه جنگ تلآویو علیه غزه پرداخت. سکاندار سیاست خارجی روسیه در مصاحبه با رسانه دولتی این کشور (ریانووستی) این جمله کلیدی را مطرح کرد که «اهداف نظامی که روسیه در اوکراین و اسرائیل در غزه دنبال میکنند در واقع یکی هستند». این بخش از مصاحبه در رسانههای اسرائیلی آی 24 نیوز و روزنامههای تایمز اسرائیل و جروزالمپست هم منتشر شدند.
حشمتالله فلاحت پیشه هم در تحلیل موجسواری روسیه از تشدید تنش تهران – واشنگتن طی گفتوگویی با اصلاحاتنیوز، ضمن اشاره به این موضوع که کورسوی توافق نانوشته میان ایران و آمریکا هم خاموش شد، باور دارد که «توافق نانوشته ایران و آمریکا یک توافق نانوشته اما فراگیر و البته دائم بود. برای اینکه هر گاه دو طرف احساس کردند ممکن است بحرانی از کنترل خارج شود، میتوانستند برای کنترل بحران با هم مذاکرهای داشته باشند و مانع از گسترش بحران شوند.
متاسفانه این کورسو که در عمان شکل گرفته بود هم از بین رفت و نتیجهای که به وجود آمد، این بود که بازیگر اصلی تحولات منطقه، یعنی ایران که میتوانست روند دیپلماسی عملیاتی را تقویت کند، در حاشیه قرار گرفت و حتی کشوری مانند عربستان بهگونهای عمل کرد که سیاست دوگانهاش، حاصلی جز جنگ یمن را بههمراه نداشت». عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس دهم این گزاره تحلیلی را طرح میکند که سیاست نتانیاهو کشاندن ناامنی به دوران ریاستجمهوری آینده آمریکا یعنی ترامپ است. از دیدگاه فلاحتپیشه، نتانیاهو سعی دارد این جنگ را به صورت یک سراشیبی ویرانگر تا زمان ترامپ بکشاند و بعد از آن این جنگ منطقهای را به جنگ مستقیم آمریکا و ایران تبدیل کند. هدفی که در زمان فعلی میخواست به بایدن تحمیل کند اما بایدن مدام سعی کرده تا از آن پرهیز کند ولی حمله به یمن یک گام تنشهای میان ایران و آمریکا را جلو برده است و تابهحال اینگونه نبوده است.
روزنامه شرق
[ad_2]
منبع www.saat24.news