راستی آزمایی آمارهای رییسجمهوری – اخبار – ساعت ۲۴

[ad_1]
ساعت 24- -سیدابراهیم رییسی رییسجمهوری در آخرین گفت وگوی مطبوعاتی خود از تحولات اقتصادی به ظاهر گشایشبخشی در اقتصاد کشور خبر داد که به نظر میرسد صرفا برپا کردن جشن و شادمانی در کنار آمار شکنندهای است که به صرف راستیآزمایی عمقی، سطحی و غیرواقعی مینمایاند و لایق شادمانی نیست.

رییسجمهوری در سخنان خود از کاهش نرخ تورم مصرفکننده از ۱۰۳ درصد به ۳۰ درصد و رشد تعداد ماشینآلات مرتبط با بخش تولید در کشور به میزان ۱۹ درصد خبر داد. رییس قوه مجریه همچنین از کاهش نرخ بیکاری به سطح ۲/۸ درصد و نرخ رشد اقتصادی به ۴ درصد خبر داده است.کاهش ۴۸۰ هزار میلیارد تومانی میزان کسری بودجه، رشد ۱۴ درصدی ارتباطات تجاری با همسایگان، کاهش ناترازی ۲۲ هزار مگاواتی برق در کشور با افزوده شدن ۷ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی و حل مشکل ۳۵۰۰ روستای مبتلا به تنش آبی، از جمله دیگر مدعیات اقتصادی رییس شورایعالی اقتصاد در کشور هستند.
بررسی ابعاد گوناگون همهاین مدعیات در یک گزارش میسر نیست، اما میتوان موارد ادعایی را به شکل جداگانه مورد کندوکاو و تدقیق قرار داد و در صورت صحت و سقم آمارهای ادعایی، دولت را تشویق به تداوم رویه کرد و در غیر این صورت، باید بر تمامی آمارهای ادعایی دولت چند و چون کرد. به عنوان مثال درباب کاهش نرخ تورم مصرفکننده در کشور، نرخ تورم ماهانه و نقطهبهنقطه به زیر دو درصد در ماه کاهش یافته و این موضوع به وضوح قابل تایید است. با این حال تاکید بر تورم شاخص مصرفکننده و سکوت در برابر شاخص تورم تولیدکننده که سیر افزایشی خود را تداوم بخشیده، به معنای ناپایدار بودن کاهش نرخ تورم مصرفکننده است. در واقع نرخ تورم مصرفکننده ترکیبی تابعی از دو نرخ تورم کالاهای وارداتی و همچنین تورم تولیدکننده است که بهرغم ثبات نسبی نرخ ارز در تابستان سال جاری، میتوان از کاهش نرخ تورم کالاهای وارداتی و یا کالاهای مصرفی تولید داخل که وابسته به مواد اولیه خارجی هستند، مطمئن بود.
رشد تعداد ماشینآلات بخش تولید به میزان ۱۹ درصد، دقیقا باید با عددی در همین حدود، خودش را در نرخ رشد صنعتی کشور نشان دهد که با توجه به نرخ رشد صنعتی ۴ درصدی کشور، نمیتوان به آمار افزایش حجم ماشینآلات تولیدی دل بست و معنای دیگر این عبارت این است که صنایع همچنان با ظرفیت نصبشده اسمیخود کار نمیکنند و این دقیقا ایرادی است که میتوان به بخش دیگر سخنان رییسجمهوری وارد آورد و آن افزایش ۷ هزار مگاواتی ظرفیت تولید برق در کشور است. در شرایطی که ظرفیت نصبشده نیروگاهی کشور بیش از ۹۴ هزار مگاوات است، کشور توانایی پاسخگویی به تقاضای ۷۰ هزار مگاواتی را نداشت. بهواقع مشکل اصلی نیروگاههای کشور نه ظرفیت نیروگاهها که غیراقتصادی بودن تولید برق با حداکثر ظرفیت است.در باب کاهش نرخ بیکاری نیز باید یادآورشد نحوه استخراج آمار بیکاری در کشور چه مشکلاتی دارد و به جای محاسبه خالص نرخ اشتغال ایجادشده، قدر نسبت آمار اشتغال ایجادشده محاسبه و اعلام میشود.
[ad_2]
منبع www.saat24.news